Mulla Nasruddin-historier

mele nisredin2Kärt barn har många namn, brukar man säga, och det gäller verkligen för den välkände Mulla Nasruddin! Han är en figur som det berättas roliga och tänkvärda historier om över en stor del av vår värld – och därmed uppträder han under lite skiftande namn. Vi har samlingar med sådana historier på svenska i Cirkulationsbiblioteket, då heter böckerna Nasreddin Hodja-historier. På kurdiska har vi en liten bok om drygt sextio sidor, den är på kurmanji (latinska bokstäver) och heter Mele Nisredin. På andra språk kallas han Nusrettin eller samma namn med olika stavning. Ibland används bara det som är ett slags titel, Mulla, Efendi eller Hodja.  Eftersom historierna är korta är det nästan en på varje sida. Berättelserna är roliga, men de innehåller också alltid något att tänka på, något vi kan lära oss något av.

Kommentarer är stängda.