Stalins näsa / Stalinskij nos

stalins näsaDet här är en riktigt bra berättelse om en pojke som bor i Moskva på 1930-talet. Författare är Eugene Yelchin. Det var alltså på Sovjetunionens tid och när Stalin var den store ledaren. Pojkens pappa är officer och familjen bor som många gjorde på den tiden, tillsammans med andra familjer i en kommunal lägenhet. En kväll knackar det på dörren, det är säkerhetspolisen som kommer och arresterar pappan. Det kan inte vara möjligt! Pojken vet ju att pappa älskar Stalin och har till och med träffat honom. Men inget går att göra och hur ska det nu bli? Pojken som just ska nå sina drömmars mål, att bli pionjär, går till skolan nästa dag. Ingen där vet ännu vad som hänt. Och så händer något som inte får hända – skolans Stalinskulptur skadas. Var det avsiktligt? Vem är fienden? Pojken visar att han är stark och modig och kan fatta rätt beslut, och han får också hjälp från andra. Trots att boken utspelar sig i en tid långt tillbaka är det en viktig och aktuell historia som också fick utmärkelsen Newbery Honor i USA 2012. Spännande och intressant!

Kommentarer är stängda.