Klassiker på grekiska: Antigone

antigone1antigone2På det grekiska förlaget Pataki har vi hittat några fina utgåvor av bearbetade klassiker. De är ursprungligen utgivna på italienska och sedan översatta. De har alla ett mycket tilltalande utseende, är lagom i omfång och har fina illustrationer. Just denna är också grekisk i original: historien om Antigone, som bygger på Sofokles klassiska tragedi. Antigone var dotter till Oidipus och syster till de båda bröderna Eteokles och Polyneikes. Dessa två har stridit om makten över staden Thebe och dödat varandra. Syskonens farbror Kreon blir härskare och han låter begrava Eteokles som en krigshjälte. Polyneikes däremot ska enligt Kreons påbud lämnas att ruttna obegravd. Antigone trotsar sin farbrors beslut och för detta straffas hon hårt. Men vem av de två, Kreon och Antigone, är det som har gudarna på sin sida?

Kommentarer är stängda.