Litteraturlistor mm

Här kommer du att kunna hitta olika listor, länkar och lite annat användbart. Vi fyller på med jämna mellanrum så håll utkik och titta in här ibland.

Vi har gjort en väldigt fin affisch som visar lite av vad Mångspråksbiblioteket är. Här kan du kika närmare på den och skriva ut den om du vill.

Poesi är en genre inom litteraturen som har en stark ställning på många håll i världen. Här hos oss ingår poesi i svenskämnet och i kursplanen för modersmål. Läs mer i Cirkbloggen om resurser för pedagoger och följ den här länken för att få tips om poesi och dikter på flera olika modersmål.

Kanske arbetar ni med sagor och myter? Det finns många böcker på olika språk med sagor, både kända som till exempel Aisopos fabler och andra som är mindre kända, för oss i Sverige i alla fall. Långt ifrån allt vi har finns att läsa om i här i bloggen men vi fyller på efterhand. Följ länken och få inspiration!

Arabiska_bilderböcker Här är en lista på flera av våra olika bilderböcker på arabiska. Varje titel har en kort innehållsbeskrivning. Listan kan du skriva ut om du vill och ge till elever, lärare eller föräldrar. Många av böckerna finns i flera exemplar så de kan användas till en grupp elever.

Vi har böcker på närmare 60 olika språk. Här är en lista att skriva ut med språken i alfabetisk ordning och vilket signum böckerna på respektive språk har. Vill du orientera dig med signum som utgångspunkt kan du skriva ut en lista med signum i alfabetisk ordning.

Om du vill uppmuntra eleverna att lämna önskemål till dig om böcker på olika språk kan du använda denna:  Beställningsblankett för mångspråksböcker till skolbiblioteket. Skriv ut och dela ut!

Tävlingen En bok i världen handlar om att arbeta med böcker och författarskap från oftast lite mer avlägsna delar av vår stora värld. Här är en kort lista med några tips inför läsåret 2018/19: Tema TILLSAMMANS – mångspråk. Förra läsårets lista finns här.

Modersmålsdagen vill vi gärna uppmärksamma. Den infaller varje år den 21:a februari. 2020 infaller den på en fredag. Kanske vill du dra igång aktiviteter under hela vecka 8! Klicka på länken så kommer du till en tipslista med idéer för olika sätt att lyfta modersmålet. Här är en mångspråkstävling – gissa språket som Annika på Eriksdalsskolan har gjort, fritt fram att använda! Vi vill också gärna lyfta poesin som verktyg för språkutveckling, för modersmålet och för andraspråket. Poesi fungerar över språkgränser! Skriv ut vår folder och låt skolbiblioteket vara en plats för gränslös poesi under hela veckan. Gränslös POESI_aktivitetstips width=

Tvilling_bilderböcker Tvillingböcker kan användas på många sätt! Det är förstås roligt att skylta i skolbiblioteket med samma bok på flera språk, men givetvis är de särskilt användbara för språkutvecklingen. Här är en lista med tips på bilderböcker som vi kan låna ut som tvillingböcker. Skriv ut listan eller sök i vår webbkatalog på ämnesordet tvillingbok.

Mångspråksbiblioteket började med en särskild satsning mot ett antal skolor och är nu en etablerad verksamhet för samtliga grundskolor i Stockholms stad.

Läs slutrapporten från Mediotekets Mångspråkssatsning 2013/2014