Litteraturlistor mm

Här kommer du att kunna hitta olika listor, länkar och lite annat användbart. Vi fyller på med jämna mellanrum så håll utkik och titta in här ibland.

Vi har gjort en väldigt fin affisch som visar lite av vad Mångspråksbiblioteket är. Här kan du kika närmare på den och skriva ut den om du vill.

Poesi är en genre inom litteraturen som har en stark ställning på många håll i världen. Här hos oss ingår poesi i svenskämnet och i kursplanen för modersmål. Läs mer i Cirkbloggen om resurser för pedagoger och följ den här länken för att få tips om poesi och dikter på flera olika modersmål. Poesi fungerar över språkgränser!

Kanske arbetar ni med sagor och myter? Det finns många böcker på olika språk med sagor, både kända som till exempel Aisopos fabler och andra som är mindre kända, för oss i Sverige i alla fall. Långt ifrån allt vi har finns att läsa om i här i bloggen men vi fyller på efterhand. Följ länken och få inspiration!

Här är samlat några listor att använda för den som vill:

  • Arabiska_bilderböcker Flera av våra olika bilderböcker på arabiska. Varje titel har en kort innehållsbeskrivning. Listan kan du skriva ut om du vill och ge till elever, lärare eller föräldrar. Många av böckerna finns i flera exemplar så de kan användas till en grupp elever.
  • Språk i alfabetisk ordning  Vi har böcker på närmare 70 olika språk.
  • Beställningsblankett för mångspråksböcker till skolbiblioteket.
  • Tvilling_bilderböcker Det är roligt att skylta i skolbiblioteket med samma bok på flera språk Här är en lista med tips på bilderböcker som vi kan låna ut som tvillingböcker. Skriv ut listan eller sök i vår katalog på ämnesordet tvillingbok.
  • Mångspråkstävling – en gissa språket som Annika på Eriksdalsskolan har gjort, fritt fram att använda!
  • Gränslös POESI_aktivitetstips En folder med tips och idéer för poesiaktiviteter.

width=

Mångspråksbiblioteket började med en särskild satsning mot ett antal skolor och är nu en etablerad verksamhet för samtliga grundskolor i Stockholms stad.

Läs rapporten från Mediotekets Mångspråkssatsning 2013/2014